Pajudėjome visi, ir žiema mums nebaisi!

10/02/2020 13:03

Įgyvendindama Sporto rėmimo fondo lėšomis bendrai finansuojamą 2019-2021 m. projektą „Saugus, aktyvus ir sveikas“, „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio bendruomenė kartu su projekto partneriu – Tytuvėnų vaikų lopšeliu-darželiu 2020 m. sausio mėnesiui buvo suplanavusi veiklų ciklą „Kviečiame judėt visus – šaltis sportui nebaisus! Deja, ši žiema pateikė mums ne itin malonią staigmeną – vietoje laukto sniego ir šalčio sulaukėme gana nežiemiško oro. Tačiau mes rankų nenuleidome ir nusprendėme pritaikyti numatytas veiklas prie esamų oro sąlygų.

Šiaurietiškas ėjimas – puiki fizinio aktyvumo ir sveikatos saugojimo bei stiprinimo forma, tinkanti bet kurio amžiaus žmonėms, bet kokiu oru ir bet kuriuo metų laiku. Iš projekto lėšų įsigytas šiaurietiškas ėjimo lazdas pirmiausia išbandė ugdytinių tėveliai, vėliau prie jų prisijungė vaikučiai. Taisyklingai naudotis lazdomis „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio projekto dalyvius ugdymo įstaigos aikštyne mokė Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Jadvyga Gedvilienė, o Tytuvėnuose užsiėmimus vedė visuomenės sveikatos specialistė Irmina Stonkienė. Jos papasakojo tėvams ir vaikams, kokia yra šiaurietiško ėjimo kilmė, paaiškino, kokią naudą gauna žmogaus kūnas: ėjimas, arba vaikščiojimas, – prigimtinė mūsų judėjimo forma, kuri gerina fizinį pajėgumą, jėgos ištvermę ir judesių koordinaciją. Šiaurietiškas ėjimas nuima dalį krūvio, tenkančio kojų sąnariams ir nugarai, o teisingai atliekami rankų mostai atpalaiduoja kaklo ir pečių raumenis. Specialistės taip pat pabrėžė, kad vaikščiojimas su lazdomis yra vienas paprasčiausių būdų pasimankštinti.

Šiaurietiško ėjimo užsiėmimai ne tik suteikė dalyviams naujų žinių apie pastaraisiais metais išpopuliarėjusį judėjimo būdą, bet ir sutelkė vaikus ir tėvus bendrai judriajai veiklai lauke.

Trečiąjį sausio sekmadienį yra švenčiama sniego diena. Nors ši žiema mūsų sniegu neapdovanojo, mūsų ugdytiniai nepraleido progos pasimėtyti baltomis imituotomis sniego gniūžtėmis. „Spinduliukų“ dienos socialinės globos grupės neįgaliems vaikams ugdytiniai kartu su įstaigos socialine pedagoge „gamino“ sniegą iš aliejaus ir krakmolo, kitų grupių ugdytiniai kartu su savo auklėtojomis grupėse glamžė ,,sniego gniūžtes“ iš balto popieriaus lapų. Vėliau visi vaikai, nešini „gniūžtėmis“, susirinko darželio aikštyne, kur pasimankštino su linksmosiomis meškutėmis Bela ir Meškute ir pasiskirstę į grupes atliko įvairias užduotis su popierinėmis „sniego gniūžtėmis“: mėtė jas į krepšinio lanką, per gimnastikos lankus, į spalvotas dėžes, netgi žaidė improvizuotą ledo rutulį! Reikėjo matyti, koks buvo ugdytinių azartas, kokios emocijos! Vėliau vaikai savo pagamintais papuošimais puošė lauko klasę ir joje „lipdė“ sniego senius iš balto popieriaus lapų pagamintų gniūžčių.

Žiemos veiklų ciklą vainikavo Kelmės sporto centre vykusi šventė „Aš ir tu – sportuokime kartu“, kurioje dalyvavo 250 Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio ir Tytuvėnų vaikų lopšelio-darželio „Pelėdžiukų“ ir „Voveriukų“ grupių ugdytinių, pedagogų ir tėvų. Šventės dalyvius ir organizatorius pasveikino sporto centro direktorius Vaidotas Monkevičius, „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio  direktorė  Lilija Paradnikienė ir „Zumbos“ būrelio mažieji šokėjai. Smagiai pasimankštinę su meškute sportininkai su tėveliais ir auklėtojomis nuskubėjo į sportines stoteles, kuriose atliko  įvairias užduotis. Ugdytiniai taip pat lenktyniavo sportinių estafečių ruože, kur užduotis atliko ir po vieną, ir poroje. Estafečių rungtys buvo suskirstytos į 2 amžiaus grupes: 3–4 m.  ir 5–7 m. Mažesnieji ugdytiniai dalyvavo estafetėse „Ledo ritulys“, „Slidės“, „Parašiutas“, „Surink sniego gniūžtes“, o vyresnieji – estafetėse „Ledo ritulys“, „Slidės“, „Taiklioji ranka“, „Pastatyk senį besmegenį“, „Nuvežk besmegenį“ ir „Permesk sniego kamuolį“.

Sporto šventė suteikė daug džiugių akimirkų visiems jos dalyviams. Renginyje dalyvavę ugdytinių tėvai dėkojo lopšelių-darželių pedagogams už jų entuziazmą ir nuolatinę vaikams patrauklesnių ugdymo formų paiešką bei pripažino, kad vaikų dalyvavimas sportiniuose renginiuose skatina mažųjų norą sportuoti ir ugdo bendruomeniškumo jausmą.

Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio projektas „Saugus, aktyvus ir sveikas“ bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

 

Žiemos veiklų ciklo akimirkos pateiktos vaizdo medžiagoje

 

 

Projekto įgyvendinimo laikotarpis: 2019-09-022021-09-01, trukmė – 24 mėn.

Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio projektas „Saugus, aktyvus ir sveikas“ bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, o jį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

 




Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas