Atradimo džiaugsmas, grįstas STEAM veiklų praktika

17/02/2020 12:32

 

 

2020 m. sausio mėnesį įgyvendinant 2019–2020 m. Erasmus+ projekte „4 elementai – STEAM ankstyvajame ugdyme“ numatytas veiklas Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio „Zuikučių“, „Kačiukų“, „Meškučių“, „Bitučių“ ir „Pelėdžiukų“ grupėse virė darbas. Paskatinti auklėtojų ugdytiniai trumpam tapo tyrinėtojais, mažaisiais menininkais, gamtosaugininkais.

Ugdydami vaikų ekologinę kultūrą, aiškinomės apie neatsakingai išmetamų atliekų žalą žmogaus sveikatai ir aplinkai. Žiūrėdami vaizdo medžiagą, vaikai sužinojo, kodėl svarbu tausoti ir saugoti gamtą ir kokiais būdais tai galima padaryti. Daug dėmesio skirta atliekų rūšiavimui: dirbdami grupelėse,  vaikai rūšiavo įvairias atliekas pagal medžiagą, iš kurios jos pagamintos, ir dėjo atliekas į atitinkamos spalvos konteinerį taip ugdydami savo rūšiavimo įgūdžius ir plėtodami sveikos gyvensenos žinias. Savarankiškai padarę barškučius iš panaudotų plastikinių šaukštelių, ugdytiniai įsitikino, kad didžioji dalis surūšiuotų medžiagų po perdirbimo yra prikeliamos „antram gyvenimui“.

Užsiėmimų dalyviams įdomios buvo eksperimentinės-kūrybinės veiklos su 3-is elementais – oru, vandeniu, ugnimi: išbandyta, kaip oras gali padėti „piešti“ (dažų pūtimas šiaudeliu), aiškintasi, kodėl apvertus stiklinę su vandeniu, uždengtą popieriumi, vanduo neišsilieja, o gėlė, pamerkta į spalvotą vandenį, po kurio laiko pakeičia spalvą. Spėliota, kodėl užvožus stiklinę žvakutė užgęsta, o balionai, užmauti ant butelio, į kurį įpilta sumaišyta soda su actu,  išsipučia. Ieškodami atsakymų į jiems kilusius klausimus, vaikai ne tik įgijo naujų žinių apie įvairius reiškinius ir patobulino savo kompetencijas, bet ir praplėtė savo žodyną naujais žodžiais.

Veiklomis siekta skatinti ugdytinių smalsumą, loginį mąstymą, aktyvų dalyvavimą ir saviraišką, mokyti juos sieti teorines žinias su praktine veikla. Vaikams yra sudarytos sąlygos domėtis, abejoti, bandyti ir atrasti atsakymus į jiems rūpimus klausimus ir tuo pačiu formuoti(s) pamatus tolimesniam  kritinės ekologinės savimonės ugdymui(si) nuo mažų dienų.

 

STEAM veiklų akimirkos

 

Informacija apie projekto eigą, veiklas, sukurtus produktus ir rezultatus taip pat talpinama eTwinning platformoje. 

Projekto trukmė – 24 mėnesiai. Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai iš Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos lėšų.

Lietuvoje Erasmus+ programą administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 




Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas