„Aš žaidžiu su vandeniu“

02/07/2020 15:28

 

 

Įgyvendindami 2019-2021 m. Erasmus+ KA229 projektą  4 elementai – STEAM ankstyvajame ugdyme“,  „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio  „Bitučių“, „Zuikučių“, „Meškučių“, „Pelėdžiukų“, „Varliukų“, „Kačiukų“, „Boružiukų“ ir „Žiogelių“ grupių ugdytiniai dalyvavo veikloje „Aš žaidžiu su vandeniu“. Veiklos tikslas – skatinti naujas vaikų patirtis per praktinę projektinę veiklą ir ugdyti atsakingą jų požiūrį į vandens naudojimą. Nors karantinas sujaukė mūsų planus paminėti pasaulinę vandens dieną kovo mėnesį, neabejojame, kad vasara yra labai palankus metų laikas plėtoti ugdytinių žinias atvirose lauko aplinkose ir naujai įrengtoje lauko klasėje.

Per veiklą Aš žaidžiu su vandeniu“ ikimokyklinukai ir priešmokyklinukai tęsė pažintį su vienu iš keturių elementų gamtoje – vandeniu, jo savybėmis, aptarė vandens svarbą ir naudą gyviesiems organizmams ir gamtai.  Stotelių metodu organizuotoje veikloje darželio kieme vaikams buvo sudarytos sąlygos eksperimentuoti, tyrinėti ir žaisti. Stotelių metodas – tai aktyvusis mokymo metodas, kuris sudomina, įtraukia visus dalyvius ir abejingų jam nebūna. Vaikų laukė šios užduotys:

  • lauko klasėje pasigaminti laivelius iš kempinių ir juos leisti į baseiną. Plukdyti, pūsti vandenį šiaudeliu siekiant sukelti bangas;
  • iš sušlapintų kempinių išgręžti vandenį į permatomus kibirėlius ir pažiūrėti, kuriame kibirėlyje yra daugiau vandens.
  • ant didelio popieriaus lapo piešti su dažais, po to juos apipurkšti vandeniu ir išgauti spalvas liejimo būdu.
  • vandens baseinėlyje paskleistas spalvotas gumytes surinkti mediniais iešmeliais, jas surūšiuoti pagal spalvas į reikiamos spalvos kibirėlius bei pamėginti gumytes suskaičiuoti.
  • atlikti bandymą su maišeliais ir vandeniu: į maišelį įpilti vandens, jį užrišti ir po vieną mesti maišelius su vandeniu prie išdėliotų spalvotų bokštelių; numetęs maišelį vaikas įvardina, prie kurios spalvos jis nukrito.
  • pasigaminti vandens lelijas iš popieriaus ir jas sudėjus į vandenį stebėti, kaip jos skleidžiasi; sunumeruoti, kokia seka jos ,,pražydo“ ir sugrupuoti pagal spalvas.

Tikimės, kad kūrybiškai organizuotos veiklos paįvairino ugdymo(si) procesą ir leido ugdytiniams aktyviai veikti ir atsiskleisti, gerino jų socializacijos įgūdžius ir suteikė pasitikėjimo savo jėgomis. Vaikai ne tik įgijo naujų žinių ir įgūdžių, sustiprėjo jų vertybinės nuostatos – padedami savo mokytojų, darželinukai suvokė, koks gyvybiškai svarbus yra vanduo, kaip svarbu jį saugoti ir tausoti.

    Veiklos „Aš žaidžiu su vandeniu“ akimirkas kviečiame žiūrėti vaizdo medžiagoje:

 

Projekto trukmė – 24 mėnesiai. Projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai iš Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos lėšų.

Lietuvoje Erasmus+ programą administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 




Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas